Kouluratkaisuja odottava Tuomelan koulu soveltuisi hyvin tilajakamon tyyliseen toimintaan!

Petteri Niskanen
2 min readJun 11, 2020
@Pro Tuomela

Sosiaalisessa mediassa räjähti eilen Vantaan Hämeenkylässä sijaitsevan Tuomelan koulun ympärillä käytävä keskustelu asukkaiden saatua vihiä, että kaupunki olisi vuokraamassa kiinteistöä pariksi vuodeksi Camelot Property Management nimiselle hollantilaiselle vapaiden kiinteistöjen uusia käyttötarkoituksia kehittävälle yritykselle. Mitä yritys olisi tekemässä koululle varsin lyhyen vuokra-ajan puitteissa, ei ole täysin selvää, mutta Näpit irti koulusta -keskusteluryhmän mukaan yritys on muualla Euroopassa muuttanut huonokuntoisia kiinteistöjä asunnottomien asuntoloiksi. Myöskään sitä ei ole kerrottu millä ehdoilla kiinteistöä ollaan vuokraamassa.

Tuomelan koulun kohtalosta on kiistelty kohta kymmenen vuotta. Varsinaisen koulutoiminnan päätyttyä, rakennus on toiminut aina tähän kesään saakka muiden koulujen väistötilana. Uuden kouluverkkoselvityksen laatiminen käynnistyy kesällä 2021 ja siinä ratkaistaan onko kiinteistöllä käyttöä kouluverkon osana syksystä 2022 lähtien. Siihen saakka kiinteistö olisi tyhjillään. Koska myös tyhjän tilan ylläpito maksaa, on ymmärrettävää että kaupungin tilakeskus hakee tilalle väliaikaista käyttöä vaikka vuokratuotto itsessään ei olisi suuri.

Helsingissä on toiminut vuodesta 2015 Tilajakamo, luovan alan toimijoiden työtilayhteisö, joka hankkii vuokralle työtiloiksi sopivia rakennuksia Helsingistä ja vuokraa tiloja eteenpäin jäsenilleen. Tilajakamon kohteita ovat muun muassa Lapinlahden sairaala sekä Hietalahden torin laidalla sijaitseva entinen Teknillisen korkeakoulun ja myöhemmin Metropolia ammattikorkeakoulun oppilaitostila. Tiloille on tyypillistä että ne ovat osuuskunnan käytössä 3–5 vuotta sillä välin kun rakennus on myynnissä, odottaa peruskorjausta tai uutta käyttötarkoitusta.

Myyräncolo pilotoi pienemmässä mittakaavassa saman kaltaista ajatusta Vantaalla.

Tuomelan sijainti asettaa käytölle toki omat rajoitteensa, se ei välttämättä sovellu paikaksi jossa pistäydytään suuressa mittakaavassa. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin pulaa erilaisista artesaanitiloista, taiteilijoiden ja käsityöläisten työtiloista sekä erilaisista aloittelevaan yritystoimintaan soveltuvista tiloista. Metropolia ammattikorkeakoulun Urban Farming projektissa mukana olevat yritykset etsivät vertikaaliviljelyyn, suljetun kierron viljelyyn ja muuhun kaupunkiviljelyyn soveltuvia tiloja, joita Tuomelasta ja sen pihapiiristä voisi löytyä. Kiinteistöön voisi sijoittua työtilojen lisäksi erilaista kurssitoimintaa, galleria- ja näyttelytoimintaa sekä ehkä myös esittävän taiteen toimintaa. Varsinkin kesäaikana kahvila- ja pienimuotoinen ravintolatoiminta voisi tavoittaa oman asiakaskuntansa.

Alueen asukkaat ovat kokeneet Tuomelan Hämeenkylän sydämeksi, joka on yhdistänyt paitsi oppilaita, niin myös perheitä ja heidän vapaa-aikaansa. Kuvatun kaltainen toiminta säilyttäisi koulun myös asukkaiden käytössä ja liennyttäisi asukkaiden ja kaupungin tulehtuneita välejä.

Tuomela tarjoaisi erinomaiset mahdollisuudet pilatoida tilajakamon tyylistä toimintaa myös Vantaalla. Tähän ei tarvita kansainvälisiä yrityksiä, vaan uskoa siihen mitä kuntalaisten toimesta voisi syntyä.

Edit 12.6. klo 13.20: Korjattu Camelot Property Managementin koko nimi tekstiin.

--

--

Petteri Niskanen

Myyrmäki-liikkeen aktiivi, joka on kiinnostunut lähiövyöhykkeen vetovoiman kahittämisestä.