Artsi, minne unohtui katutaide?

Petteri Niskanen
2 min readAug 22, 2021

--

Artsin julkisivuun maalattiin vuonna 2016 iso “This is it” graffiti

Kun kirjoitin keväällä 2015 Vantaan Sanomille blogikirjoituksen, jossa pohdin miten pienellä budjetilla toimiva ja Myyrmäessä sijaitseva Vantaan Taidemuseo voisi profiloitua erikoistumalla katutaiteeseen, en välttämättä uskonut että näin tulisi tapahtumaan. Yllätykseni olikin melkoinen, kun Taidemuseo ilmoitti seuraavan vuodenvaihteen tietämillä erikoistuvansa graffitiin, katutaiteeseen ja performanssitaiteeseen. Museon silloinen johtaja Kati Huovinmaa kirjoitti myöhemmin kirjassaan “Radikaali unelma — Näin johdat muutokseen” saaneensa innoituksen strategiseen linjaukseen juuri blogistani.

Graffitiin, katutaiteeseen ja performanssitaiteeseen erikoistunut museo sai lentävän lähdön, kun Deos ja Hende olivat maalanneet avajaisviikolla Myyr Yorkin sittemmin puretulle graffitiseinälle kohutun teoksen “Hävetkää”, jonka kaupunginjohtaja määräsi poistettavaksi. Organisoimme pikapikaa Kati Huovinmaan kanssa Myyrmäen asemalle “Myyr York puhuu — graffiti ei vaikene” -keskustelutilaisuuden, jossa kohuttu teos luovutettiin Taidemuseon kokoelmiin. Suomen ensimmäinen graffiti- ja katutaidemuseo sai valtakunnallisessa mediassa näkyvyyttä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Erikoistumista seurasi yhteistyössä Street Art Vantaa -kollektiivin kanssa toteutettu Seinähullu Vantaa -hanke, jonka jälki näkyy edelleen muraaleina vantaalaisten lähiöiden seinillä.

Kati siirtyi kuitenkin pian museon johtajan paikalta yrittäjäksi, ja seuraajat vaihtuivat useampaankin kertaan, eikä Artsi ole enää graffiti- ja katutaidegenren huulilla. Artsin ympärille ei ole syntynyt katutaidekaupunginosaa tavoitellussa laajuudessa. Viime kesänä Taiteen kotitalo veti Keravalle yli 30 000 katutaiteen ystävää. Tänä kesänä on kohistu Keran halleille Espooseen toteutetusta mittavasta Concreate Urban Art Festival -tapahtumasta sekä Mäntän Serlachius-museossa parhaillaan avoinna olevasta Banksy-näyttelystä. Suomen ensimmäinen graffitiin ja katutaiteeseen keskittynyt museo ei viime vuosina ole ylittänyt uutiskynnystä aiheen piirissä kertaakaan.

Mikä on Artsin rooli graffitin ja katutaiteen erikoismuseona? Hukkasiko Artsi orastavan tilaisuutensa?

Julkaistu Myyr York Times -lehdessä 21.8.2021

--

--

Petteri Niskanen

Myyrmäki-liikkeen aktiivi, joka on kiinnostunut lähiövyöhykkeen vetovoiman kahittämisestä.